Blog

Renklerin Önemi Nelerdir?

Tasarım yıllar geçtikçe önemli konulardan birisi olarak hayat içerisinde yerini alabilen alanlardan olmuştur. Tasarımın temel yapı taşlarını oluşturan unsurların ilki renklerdir. Kullanılacak olan renkler, insanların üzerinde bırakacağı nihai bir etkiye ve beğeniye göre değişiklik gösterir. Renklerin insanlar üzerinde uyandırdığı etkiler, tasarımda doğru bir kombinasyon oluşturmak adına önem arz eder.

Günümüzde katalog, sticker, cepli dosya ve kartvizit gibi baskı-tasarım uygulamalarının yer aldığı ürünlerde renkler beğeniyi etkileyen en önemli unsur olmuştur. Özellikle de baskı renklerinin değerleri nasıl olmalı gibi sorular tasarım sırasında renk ayarlarında dikkat edilen detaylar arasındadır.

Cmyk ve Rgb Renkler Nedir?

Dört temel rengin birleşmesi sonucu diğer renklerin de oluşumuna katkı sağlayan CMYK’dır. Baskı işlemi yapılırken kullanılacak olan mutlak ana renklerin karışımı ile elde edilebilen ara renkler, baskı işleminin başarılı şekilde tamamlanmasına yardımcı olur. Bahsedilen bu işlemin gerçekleştirilmesi için öncelikle baskı sırasında özenle bu çalışmanın kullanılması gerekir. Peki, cmyk ve rgg nedir baskıda nasıl kullanılır?

CMYK, baskı sırasında dört ana işlem renklerinin isimlerine denilmektedir. “Cyan, Magenta, Yellow, Key” kelimelerinin baş harflerinden oluşturulur. Bu renkler şunlardır;

  • Siyah
  • Camgöbeği
  • ​​​​Galibarda
  • Sarı renkler CMYK teriminin açılımında yer alan ana renklerdendir.

Baskılama aşaması bu ana renkler ile yapılır. Matbaa içerisinde çok önemli bir unsur olarak yer edinen CMYK sayesinde renkli bir baskı yapılabilmektedir. Mavi, sarı ve kırmızı ana renklerken bu renkleri kullanılarak yapılan diğer renklerden de bir sürü renk elde etmek mümkündür. CMYK içerisinde yer alan K harfi, İngilizce terim olan “Key” yani anahtar anlamını taşır. Buda renklerin anahtarı metaforu olarak bilinir. Ana renkler sayesinde oluşturulacak olan diğer renkler başka renklerin oluşumunu sağlarken, koyu renkleri belirgin hale getirip kontrast oluşmasına yardımcı olur.

RGB ise, digital araçların ışık kullanarak renk oluşturması ve bunu yansıtması yöntemine denilir. RGB renk kodları içerisinde “Red, Green, Blue” renkleri yer alır. Bu renklerin baş harflerinin birleşimi RGB’yi oluşturur. RGB ışık kaynağını kullanır ve doğadaki tüm renk kodlarının kırmızı, yeşil ve maviden meydana geldiğini savunur.

İlk kez internet ortamında kullanılan renk sistemi RGB’dir. Işıksız bir ortamda görülebilen tek renk siyahtır ancak bu renklere yeterli olabilecek şekilde kırmızı, yeşil ve mavi renkleri eklersek eğer istenilen her renge sahip olabilmek kaçınılmazdır tezini savunur. Genel olarak iki kullanım alanı bulunur;

  • Monitör
  • Digital Ortam olmak üzere tüm digital ürünlerde de kullanımı mevcuttur. Matbaa ve tasarım içerisinde nasıl kullanılır

Matbaa ve baskı tasarımı içerisinde kullanılan diğer bir terim ise; Pantone’dur. Peki, pantone renk nedir matbaa ve tasarım içerisinde nasıl kullanılır? Pantone temel olarak aslında bir markadır ve renk standartları olarak açıklanabilir. 1950 yılında kurulan Pantone A.Ş.’nin ticari amaç için kullanılan bir renk kataloğudur. Özellikle renk uyumu yakalamak isteyen matbaa ve baskıcılar tarafından tercih ve kabul edilir. Pantone kataloğu içerisinde binlerce farklı renk ve kodları barındırırken, her bir renge özel baskı karışımlarını formülü ile birlikte ortaya çıkarır.

Matbaa Baskı Teknikleri Nelerdir?

Baskı Ürünlerinde Renk Tercihi Nasıl Olmalıdır?

Baskı ürünlerinde renk tercihleri, rengin uygulanacağı baskı ürününe uygun olarak tercih edilmelidir. Hedeflere uygun olmayan renk seçimleri ürünlerde basit ve sıradan durabilir. Harekete geçirici, enerji verici ve pozitif bir izlenim yaratılmak istendiğinde sıcak renklerden yardım alınabilir. Sakinlik ve huzur içeren bir ürün isteniyorsa da soğuk temel renkler içerisinden bir seçim yapılabilir.

 

Bir yanıt yazın